Etapa 4
Calonge - Palafrugell
Aquesta etapa té dos parts ben diferenciades, la primera s’endinsa al massís de les Gavarres i en la seva història i passarem pel costat dels dòlmens de la serra d’en Cals, un dels conjunts dolmènics més importants de la comarca, i per l’antiga església romànica de Fitor. La segona part i abans de tancar el cercle d’aquesta travessa, tornarem a passar pel costat del mar arribant fins a la platja de Castell i, creuarem la petita plana baix empordanesa coneguda amb el nom de "l’Empordanet".
Distància: 36'99 Km. | Índex IBP: 72 |
Desnivell positiu acumulat: 751 mts. | Desnivell negatiu acumulat: 772 mts. |
Pendent màxima: 20'5 % | Pendent mínima: -21'5 % |
Altura màxima: 348 mts. | Altura mínima: 1 mts. |
Començarem la jornada amb una bona pujada fins al Puig Cargol. Aquest cim, que ens queda uns metres a la dreta de la pista, és el més elevat de l’extrem oriental de les Gavarres, hi ha un vèrtex geodèsic de color blanc que el culmina i la panoràmica que hi podem observar és de 360º. Continuarem cap a can Ribot de Fitor, un mas que va estar habitat fins a l’any 1967 i actualment està enrunat. Una mica més endavant trobarem les runes del mas de can Puig i al cap d’una estona el pou de glaç del mas Cals que s’utilitzava per emmagatzemar-hi el gel que es formava a la riera. Mas Cals és un dels únics masos habitats en mig de les Gavarres.
Anirem ara cap a la serra d’en Cals on s’hi ubica la concentració dolmènica més important del massís, ja que a l’entorn d’un quilòmetre quadrat hi trobem 4 sepulcres megalítics. Un dels més ben conservats, el dolmen dels Tres Peus, entorn del 3000-2500 aC, ens queda a la dreta sobre el punt més alt de la serra, fixeu-vos-hi que mereix una visita. Més endavant trobarem les runes de can Marines on s’explica una llegenda tota curiosa sobre una màquina de falsificar monedes que hi havia amagada en aquest mas. Arribem a Fitor amb la seva església romànica dedicada a Santa Coloma i que fou consagrada l’any 948. Sense cap mena de dubte una de les més belles i emblemàtiques de les Gavarres. Passant pel mas Cabré baixarem cap al poble de Vall-llobrega, on hi ha diversos bars i restaurants, i deixarem les Gavarres. Creuarem per sota la carretera C-31 i arribarem a la platja de Castell, la darrera platja verge de la Costa Brava i on si el temps acompanya hi podreu fer un merescut bany. Actualment forma part de l’espai d’interès natural Castell-Cap Roig i a part dels valors naturals de l’indret hi podem visitar el poblat ibèric situat sobre el cap de sa Cobertera que tanca la platja pel seu extrem oriental. Abans de marxar de la platja, no deixeu de contemplar el Tamariu Tamarixgallica monumental que hi ha, hi passareu pel costat. Ens queda una última però suau pujada i després de creuar la riera de Canyelles seguirem la via verda de la Ruta del Tren Petit que ens portarà fins a Palafrugell. Final d’etapa i de la travessa.