Etapa 1
Palafrugell - La Bisbal d'Empordà
Encara que les Gavarres són el punt central d’aquesta travessa no podíem deixar de banda alguns indrets propers que creiem que el visitant ha de conèixer, tant per la seva bellesa com per la seva relació històrica i etnogràfica. Aquest és el cas d’alguns nuclis mariners de la Costa Brava (perquè vosaltres també us emmiralleu en el mar) i alguns pobles medievals de la plana empordanesa.
Distància: 50'88 Km. | Índex IBP: 69 |
Desnivell positiu acumulat: 1.140'74 mts. | Desnivell negatiu acumulat: 1.097'34 mts. |
Pendent màxima: 13'12 % | Pendent mínima: -14'76 % |
Altura màxima: 168'8 mts. | Altura mínima: 4'3 mts. |
Sortint de Palafrugell passarem a prop del veïnat de Santa Margarida i pel nucli d’Ermedàs on veurem alguna masia amb la seva torre de defensa annexa, torres que servien per protegir-se durant l’època en que pirates i corsaris van fer incursions en aquesta zona. Arribarem al nucli mariner de Calella de Palafrugell, ara un nucli turístic on s’hi celebra la popular cantada d’havaneres cada primer dissabte de juliol. Passarem davant la Torre de Calella, una construcció defensiva del segle XVI i passant per un petit tram del camí de ronda arribarem al nucli de Llafranc, on hi va haver un important assentament romà. Allà ens tocarà pujar fins al cap de Sant Sebastià on al seu cim hi trobem una de les torres de guaita més importants del litoral empordanès del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional) integrada en el conjunt del santuari de Sant Sebastià de la Guarda, el jaciment ibèric (segles VI a I aC) recentment consolidat i senyalitzat i el far més potent del litoral català situat a 169 metres i que la seva llum arriba fins a les 32 milles nàutiques.
Baixarem per paratges d’antigues vinyes fins al bonic nucli mariner de Tamariu.
Continuarem per camins entre bosc mediterrani fins al poble de Pals on us recomanem fer una visita al seu nucli medieval, conegut com el Pedró; una passejada pels seus carrers estrets, les muralles, la torre de les Hores i l’església val molt la pena. Podeu aprofitar per dinar-hi ja que hi ha una bona oferta de bars i restaurants. Seguirem per la plana empordanesa, a prop dels arrossars, cap als pobles de Sant Feliu de Boada i Peratallada, ambdós molt ben restaurats i amb destacats elements d’arquitectura medieval que com no mereixen una visita. Continuarem cap al nucli de Canapost format per una dotzena de masies i on cal destacar l’església romànica de Sant Esteve i al seu voltant el cementiri medieval format per 18 sarcòfags antropomorfs del segle X. Seguint la ruta passarem per un petit tram del Camí d’Empúries, via romana que unia l’antiga Emporion (Empúries) amb Gerunda (Girona). També passarem pel costat dels Clots de Sant Julià, una pedrera medieval ja explotada pels ibers. Després de creuar la carretera C-66 arribarem al bonic poble de Fonteta situat al peu de les Gavarres i seguirem una mica més fins a La Bisbal d’Empordà considerada la capital catalana de la ceràmica i el nostre final d’etapa.