DESCONNECTAR EN UN PARADÍS: EL SOLSONÈS

Valorar aquest article
(16 vots)

Es pot organitzar aquest programa per les dates que vosaltres escolliu a partir de 8 persones i entre els mesos d'abril a octubre

Vols desconnectar en un paradís, sense tocar el cotxe, en plena natura, emplaçat en una masia monumental i gaudint de cinc caminades entranyables i fora de la massificació.
Sensació de la vida lliure, en un dels indrets més ben conservats del Prepirineu català. Acompanyat dels nostres guies caminaràs per paisatges d'una bellesa singular i descobriràs algunes històries i llegendes que et sorprendran. T'hi atreveixes?

Informació addicional

 • Punts forts:

  La Valldora és el nom que rep una preciosa i tranquil·la vall orientada de nord a sud i situada a llevant de l’Alt Solsonès, a la conca del riu Cardener i a tocar amb la comarca veïna del Berguedà. Pel seu fons baixen les netes aigües del riu Aiguadora o Aigua d’Ora, un dels pocs rius prepirinencs que s’ha conservat en bon estat, ja que justament la Valldora és això: un refugi al bell mig del Prepirineu català. A cavall de la plana i la muntanya, entre les Serres de Busa, Bastets i Taravil al nord (que delimiten l’Espai Natural Protegit de les Serres de Busa-els Bastets-Lord), i les rases i els contraforts més meridionals al sud, la seva situació més aviat remota ha fet romandre aquest territori relativament poc alterat durant el pas del temps; altrament -i qui ho diria!-, en aquest racó de país van tenir lloc dues efemèrides històriques (però tan sols una de ben provada) que han configurat la formació de Catalunya: per una banda es diu que la batalla en la qual va morir el comte Guifré el Pilós contra els sarraïns va tenir lloc per aquestes contrades; per una altra i segles més tard, la població militar i civil emplaçada temporalment al Pla de Busa –paratge que gaudirem a peu-, va ser la primera de tot l’Estat espanyol en reconèixer i proclamar la primera constitució espanyola després que aquesta hagués estat aprovada i signada a les Corts de Cadis el 19 de març de 1812.

  A banda de fets històrics, aquesta vall recòndita ens meravellarà per l’espectacularitat de les seves cingleres de roca conglomerada i d’erosió diferencial, per les magnífiques vistes que tindrem des de les més altes talaies i per la frondositat dels seus boscos montans de pinassa i pi roig combinats amb roures, alzines i boixos i amb aurons i fins i tot teixos als fondals més humits. Si bé durant la tardor les obagues de tota la vall s’omplen de bolets que fan les delícies de grups boletaires, al pic de l’estiu nosaltres gaudirem de la frescor de l’Aigua d’Ora remullant-hi els peus després de cadascuna de les variades excursions que farem per les seves feréstegues serres. I tot plegat ben amanit amb la comoditat, la calidesa i la reconfortant gastronomia tradicional de muntanya del que serà el nostre campament base: una masia monumental emplaçada en un turonet sota la Serra de Busa que domina tota la vall i que ens acollirà i ens farà sentir com a casa.

 • Itinerari: DIA 1: Arribada per mitjans propis a Solsona i presentació del grup i de l’activitat.
  El Castell de Besora i Sant Andreu del Pujol Melós
  Bonica excursió per començar a fer boca, conèixer-nos entre nosaltres i situar-nos al mapa, que ens descobreix els contraforts i les rases més meridionals de la Serra de Busa, situats entre el riu Cardener i el riu Aigua d’Ora, al límit ja de la terra baixa. En ruta passarem per l’antic castell de Besora, fortificació estratègica de la Marca Hispànica citat ja l’any 982, i visitarem la bonica ermita romànica de Sant Andreu del Pujol Melós.
  Acabada la primera caminada ens instal·larem en el nostre allotjament per passar-hi les properes 4 nits i ja ens oblidarem del cotxe. Pernocta en règim de pensió completa.
  Distància: 13,5 km / Desnivell: +280 m|-240 m / Ruta lineal / Dinar de pícnic en ruta.

  DIA 2: La Serra dels Tossals i la Muntanya de Taravil
  Ben esmorzats sortim ja caminant del nostre allotjament i fem una excursió de dia sencer a la desconeguda i panoràmica Serra dels Tossals. Tot fent camí gaudirem de la frescor dels boscos de pi roig, de la salvatge rasa de la Frau, de les vistes panoràmiques des dels Tossals i la Muntanya de Taravil, així com de la quietud de la pregona raconada de Vilella, a on el temps sembla haver-s’hi aturat.
  Distància: 15,5 km / Desnivell: +/-660 m / Ruta circular / Dinar de pícnic en ruta.

  DIA 3: El Bosc de la Selva
  Ben esmorzats sortim per fer una excursió al Bosc de la Selva, obaga immensa de pinassa i algun exemplar de pi roig que a la tardor esdevé paradís de boletaires i a l’estiu oasi d’excursionistes motivats com nosaltres. En ruta aprofundirem els nostres coneixements dels ecosistemes forestals i aprendrem a interpretar senyals i rastres de fauna salvatge sobre el terreny, així com a identificar a les aus residents pels seus cants. També ens enlairarem al balcó panoràmic del Ròdol, des d'on gaudirem de vistes diferents de la Valldora i els seus voltants. A la tarda, després d’un repòs i una bona dutxa, visitarem l’Ecomuseu de la Vall d'Ora.
  Distància: 12,1 km / Desnivell: +/-420 m / Ruta circular / Dinar de pícnic en ruta.

  DIA 4: Graus de Vilamala i Valielles
  Ben esmorzats aquest dia ens dirigirem cap a l'obaga de la Serra de Busa. Tot fent camí descobrirem boscos ombrívols a on hi creixen alguns teixos centenaris. Gaudirem de vistes sorprenents des dels graus de Vilamala i de Valielles, punts de pas històrics que comunicaven el Pla de Busa i el llogaret de Valielles amb l’antic monestir de Sant Pere de Graudescales i la Valldora.
  Distància: 12,3 km / Desnivell: +/-580 m / Ruta circular / Dinar de pícnic en ruta.

  DIA 5: El Pla de Busa.
  Ben esmorzats en aquesta darrera jornada enfilem cap al Pla de Busa, cirereta del pastís de tota la nostra estada. Abans d’arribar-hi, però, caldrà que superem el Pas de l’Escala, un pas vertical, però no aeri ni exposat, equipat amb una escala de ferro i algunes cadenes, que afegirà una mica d'èpica a la jornada. Ja a l’altiplà, que recorrerem en tota la seva longitud, gaudirem de vistes immillorables i aprofundirem els nostres coneixements de geologia i història mentre caminem cap a ponent. Un cop retornats al mas farem l’acomiadament i el retorn en cotxe fins a casa.
  Distància: 16,1 km / Desnivell acumulat: +/-590 m / Ruta semicircular / Dinar de pícnic en ruta.

 • Algunes imatges:
 • Durada: Una setmana
 • Tipus: Senderisme en grup
 • Nivell: MODERAT - Rutes que podran ser completades per persones amb certa forma física. Fins a 14 km i desnivells màxims de 700 m
 • Preus:

  Grup de 10 a 14 persones: 525 € per persona
  Grup de 6 a 9 persones: 625 € per persona

  Suplement habitació individual: 100 €

 • Què inclou:

  - Guia de Giroguies durant totes les excursions
  - 4 nits d'allotjament a Valldora en una cara rural en habitacions dobles amb bany
  - 4 esmorzars
  - 4 sopars
  - Entrada i visita guiada a l'Ecomuseu de la Vall d'Ora
  - Assessorament en temes de muntanya i material necessari
  - Assegurança d'assistència en viatge i de cancel•lació (inclou la COVID-19)
  - Organització tècnica GC 1695
  - L'IVA corresponent.

 • No inclou:

  - Pícnics per les excursions, podeu portar alguna cosa de menjar envasat i a més comprar un entrepà a l'allotjament.
  - Tot el no especificat a l'apartat anterior.

 • Reserves:
  pre-reserves

Deixa un comentari